top of page
Writer's pictureMetoda 3IKT

Sijemo i sadimo - radionice produženog boravka

Updated: Jun 19

U organiziranom vremenu produženog boravka provedene su aktivnosti proizašle iz seminara Environmental Stewardship: How to Reconnect with nature u sklopu Erasmus+ akreditacije OŠ Jagode Truhelke. U aktivnostima su sudjelovali učenici produženog boravka 1.b razreda s učiteljicom Slađanom Murković.


Tijekom aktivnosti ciljevi su bili upoznati se s rastom i razvojem biljke, važnosti biljaka u ekosustavu, usvajati vještinu sijanja i sadnje i kroz igru stvarati novu vrijednost.


Provedene aktivnosti počele su 1. veljače sadnjom gomolja krumpira, pratili su klijanje i rast a nakon toga su biljke poklonili jer krumpir za rast i razvoj treba više mjesta. Druga aktivnost bila je sijanje rajčice 8. veljače. Učenici su uočili da nedostatak svjetla utječe na razvoj biljke jer im je dio rajčica prebrzo niknuo i uvenuo. One koje su uspjele prenijeli su u razred u blizinu prozora i izvora topline gdje su nastavili brinuti o njima. Sada su u jednom vrtu gdje se razvijaju i rastu te se nadaju plodovima. Treća aktivnost bila je sadnja lukovice bijelog irisa kao poklon za Majčin dan. Sve su lukovice niknule i razveselile mame.


Učenici su se kroz aktivnost zabavili i naučili nešto više o krumpiru, rajčici i irisu. Sudjelovali su i u skupnoj evaluaciji tijekom koje su prikazali krumpir i rajčicu od sadnje i sijanja od ploda. Naučili su o dijelovima biljke, koji je dio jestiv, a koji možda otrovan te o njihovoj važnosti u ljudskoj prehrani i njihovu porijeklu.






0 views0 comments

Comments


bottom of page