top of page
Writer's pictureMetoda 3IKT

Hosting Erasmus mobilnosti Základne škole SNP 1, Humenné iz Slovačke

Erasmus mobilnost učenika iz OŠ SNP 1, Humené (Základná škola, SNP 1, Humenné) iz Slovačke provodila se u OŠ Jagode Truhelke od 23. do 27. rujna 2024. godine.

Ciljevi Erasmus projekta škole iz Slovačke i razlog posjeta našoj školi bio je usvojiti nova znanja i kompetencije iz područja kulturne baštine u svrhu razvoja kulture i očuvanja tradicije Prešovskog kraja sjeveroistočne Slovačke. Na mobilnost je pristiglo 10 učenika 8. razreda i 3 učiteljice.

Provedene su brojne aktivnosti u kojima su sudjelovali učenici iz Slovačke i naše škole, razmjenila su se iskustva, usvojila nova znanja i vještine i stekla nova partnerstva između odraslih, kao i prijateljstva među učenicima.



Aktivnosti su započele svečanim otvorenjem nastupom učenika 4.b razreda s plesno-scenskim nastupom poznate narodne slovačke pjesme Pleši pleši, poskoči, poskoči, koji je pripremila učiteljica razredne nastave Liana Mur.

Nakon što su goste pozdravili ravnatelj škole Franjo Vukelić i Erasmus koordinatorica škole Irena Bando započeo je raznoliki program aktivnosti koji se odvijao u školi i izvan nje.


Učenici 7.a razreda s učiteljicom prirode i biologije Vesnom Ovničević na aktivnosti Presentation of your region, school​ (prezentacija 1prezentacija 2prezentirali su gostima znamenitosti i ljepote Hrvatske, Osijeka i neke od aktivnosti koje se provode u našoj školi. Učenici iz Slovačke, također su uz prezentaciju i video predstavili svoj grad i svoju školu.

Na radionici Traditional Slavonian food , učenici 7.a razreda s učiteljicom prirode i biologije Vesnom Ovničević i učiteljicom kemije i biologije Sanjom Merdić, predstavili su gostima tradicionalna jela slavonske kuhinje. Nakon toga su svi skupa pripremali jednostavne obroke slavonskog kraja: "poderane gaće", rezance s makom i kruh s masti i crvenom paprikom te sve slasno degustirali uz zvuke tamburice.

Sutradan je program započeo s radionicom  Slavonian tablecloth ornamentation​ koju su vodile stručna suradnica knjižničarka Irena Bando i učiteljica informatike Anamarija Buzgo. Učenici 8.a i gosti konstruirali su rad u programu Staedtler te prema njemu napraviti likovni uradak. Inspiracija za rad bili su ornamenti tradicijskih stolnjaka “tabletića” i vez folklorne kulturne baštine.

Sljedeća aktivnost bila je prezentacija o Osijeku i predstavljanje rezultata ankete obiju škola o značajnim osobama, događanjima te kulturnim i povijesnim obilježjima njihovih krajeva - Survey comparison "What I am proud of in my region?". Anketu u Google Formsu su oblikovali učenici 8.a s učiteljicom engleskog i njemačkog jezika Lanom Hajduković. Usporedbom rezultata anketa primijećeno je da Osijek ima puno više zelenila i parkova, a grad Hummene ima više dvoraca. Na pitanje o zadovoljstvu života u gradi, učenici iz obje škole su odgovorili da su zadovoljni.


U srijedu su se sve aktivnosti odvijale u suradnji s drugim ustanovama. Prvo je realizirana radionica 3D modeling workshop - creating city symbols u organizaciji učiteljice fizike, tehničke kulture i informatike Višnje Cvek u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Osječko-baranjske županije. Tamo ih je dočekao predsjednik Zajednice Leon Zakanji, učitelj tehničke kulture i informatike u OŠ Miroslava Krleže, Čepin te je učenicima održao radionicu 3D modeliranja. Učenici su crtali u programu Cad te izradili pripremu za rezanje na laseru. Na kraju su izradili maketu Bastiona kao dio kulturne baštine grada Osijeka koju su učenici ponijeli kuci.

Druga aktivnost u gradu pod nazivom Glagolitic script in 3D realizirana je u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek. Učenici su s učiteljicom engleskog jezika Vedranom Čerina posjetili American Corner, gdje im se organizirala radionica crtanja 3d olovkom na temu glagoljičke kulturne baštine.

U poslijepodnevnim satima učitelj povijesti Benjamin Lamza održao je radionicu Art Noveau in Osijek- Actionbund activity. To je bila edukativna aktivna šetnja Gornjim gradom uz rješavanje zadataka vezanih za secesijsku arhitekturu. Obilazile su se poznate znamenitosti, secesijske ulice, parkovi i poznata šetnica uz Dravu- Promenada. Za ovaj obilazak se koristila mobilna aplikacija Actionbound, koja je omogućila gostima aktivno učenje o našem gradu, istraživanjem i promatranjem.


Radionicu o mentalnom zdravlju Mental health and creativity development workshop i Traditional quilling održala je stručna suranica pedagoginja Ana Vukojević s gostima i učenicima 7. razreda. U prvoj je aktivnosti korištena tzv. sretna lopta na kojoj se nalaze pitanja koja potiču pozitivne misli i razmišljanja te doprinose jačanju samopouzdanja učenika. Tijekom druge aktivnosti učenici su pantomimom pokazivali emocije i stanja pomoću kartica emocija. Nakon opuštanja i boljeg međusobnog upoznavanja učenici su se okušali u quilling tehnici i grupnom radu izrade suncokreta od papirnatih traka. Suncokret je bio motiv kao važna biljna kultura koja se uzgaja na našim područjima i predstavlja dio tradicije u Slavoniji i Baranji.


Radionica Goldwork embroidery  koju su vodile učiteljice produženog boravka Slađana Murković i Ivana Boras bavila se oslikavanjem straničnika za knjige konturnim crtanjem inspirirano zlatovezom. O značajkama zlatoveza u našoj folklornoj baštini učenici su doznali skeniranjem QR koda na tabletu koji ih je odveo na prezentacije i video uratke o zlatovezu. Predstavljeni motivi zlatoveza poslužili su učenicima kao inspiracija za njihovo stvaralaštvo. Kao audio podlogu za rad koristili su tamburašku glazbu i popularnu izvedbu našeg glazbenika Baby Lasagne koji je tijekom nastupa na Eurosongu nosio prsluk protkan zlatnim nitima (zlatovezom) i time spojio tradiciju i suvremeni dizajn.


Posljednju radionicu vodila je učiteljica engleskog i njemačkog jezika Iris Zorić koja je osmislila radionicu Fostering multilingualism and celebrating European Day of LanguagesCilj ove radionice bio je kroz raznovrsne aktivnosti potaknuti učenike na promišljanje o važnosti učenja stranih jezika, bolje se međusobno upoznati, naučiti pozdrave i brzalice na hrvatskom i slovačkom, te kroz kviz provjeriti naučeno. Učenici su se također upoznali sa slovačkom tradicionalnom glazbom te zajedno u miješanim timovima otpjevati pjesmu na engleskom jeziku.

Posljednja aktivnost bila je svečana dodjela diploma i prigodni glazbeni program učenika popraćen zvukovima tamburice.


Ovu mobilnost je organizirao Erasmus tim iz OŠ Jagode Truhelke, te koordinatorice Erasmus projekata Irena Bando (OŠ Jagode Truhelke) i Anna Uherova (Základná škola, SNP 1, Humenné).

0 views0 comments

Comments


bottom of page