top of page
Writer's pictureMetoda 3IKT

Sudjelovanje na međunarodnom TCA seminaru Civic participation and EU values

Od 3. do 5. travnja 2024., u Španjolskoj, Seville, je održana Aktivnost osposobljavanja i suradnje u okviru programa Erasmus+ programa – Civic participation and EU values, a putem natječaja Agencije za mobilnosti i programe Europske unije, djelatnica naše škole, Vedrana Čerina, izabrana je za sudjelovanje na ovom seminaru, za područje odgoja i općeg obrazovanja. Seminar, na kojem je sudjelovalo preko 150 obrazovnih djelatnika, Erasmus ambasadora, te predstavnika nacionalnih Agencija iz 20 europskih država, je organizirala španjolska nacionalna Agencija.


Jedan od ciljeva seminara bio je umrežiti obrazovne djelatnike iz cijele Europe, koji imaju iskustva s provedbom različitih Erasmus+ programa, kako bi razmijenili primjere dobre prakse, te planirali buduće suradnje. Tematski, naglasak seminara je bio na promicanju zajedničkih europskih vrijednosti te aktivnom sudjelovanju u demokratskim procesima.


Uz plenarna predavanja, radionice, dijeljenje primjera dobre prakse, te prilika za upoznavanje i umrežavanje sudionika s ciljem uspostavljanja budućih suradnja u okvirima Erasmus+ programa, u sklopu ovog kontaktnog seminara organiziran je i posjet lokalnim školama te drugim obrazovnim ustanovama. Jedna od škola koja je ugostila sudionike seminara je i Colegio Concertado Las Artes, kompleks koji obuhvaća vrtić, osnovnu te srednju školu, a koje pohađaju djeca od 3 do 16 godina starosti. Tijekom obilaska, učenici su predstavili svoju školu i svoja dosadašnja Erasmus+ iskustva, a u predavanju koje je uslijedilo je predstavljen i sustav obrazovanja u Španjolskoj. Posjet je zaključen druženjem s učenicima, tijekom kojeg su domaćini i gosti imali priliku razmijeniti iskustva i dojmove, te naučiti jedni od drugih ponešto o različitostima i sličnostima europskih obrazovnih sustava.


U sklopu seminara organizirano je i sudjelovanje u Erasmus Generation Meeting događanju, koji je okupio preko 1500 sudionika, Erasmus alumni članova. Nakon pozdravnog govora Ursule von der Leyen, predsjednice Europske komisije, i drugih uglednika, te nastupa ansambla El Conservatorio de Danza “Antonio Ruiz Soler”, uslijedio je koncert Erasmus orkestra.


Ovih nekoliko sadržajno bogato ispunjenih dana rezultirali su mnoštvom pozitivnih dojmova te dodatnom motivacijom za planiranje i provedbu budućih Erasmus+ projekata kroz koje će svoja znanja moći unaprijediti djelatnici i učenici naše škole.


Vedrana Čerina, učiteljica engleskog jezika

6 views0 comments

コメント


bottom of page