top of page
Writer's pictureMetoda 3IKT

Seminar u Firenci "Environmental Stewardship: How to Reconnect with nature"

Dvije djelatnice OŠ Jagode Truhelke Slađana Murković, učiteljica razredne nastave u produženom boravku i Vesna Ovničević, nastavnica prirode i biologije u sklopu Erasmus+ projekta, sudjelovale su na seminaru "Environmental Stewardship: How to Reconnect with nature" (Upravljanje okolišem: Kako se ponovo povezati s prirodom), u Firenci u Italiji od 19.-26.11.2024. godine.


Odlazak na seminar bio je s ciljem razvijanja kompetencija i podizanju svijesti o klimatskim promjenama i njihovim posljedicama, edukativnog boravka u prirodi, razvijanja ekološke svijesti, osposobljavanje za aktivnosti koje promiču održivi razvoj u školi. Također je cilj bio provedba nastave na otvorenom (outdoor learning), obogaćivanje komunikacijskih vještina, poboljšanje kompetencija stranog jezika i stjecanje šireg razumijevanja povijesti, kulture naroda zemlje domaćina te razvoj životnih vještina.



Na seminaru su se stjecale vještine prepoznavanja znakova prirode, provodile aktivnosti za ublažavanje čovjekovog utjecaja na okoliš, aktivnosti samostalnog uzgoja začinskog i ljekovitog bilja te primjena u svakodnevnom životu. Također su se prakticirale životne vještine komunikacije, suradnje, timskog rada te inovativnih pristupa poučavanja ekologije.

Djelatnice su sudjelovale na predavanjima, radionicama, posjetu gradskom vrtu začinskog i ljekovitog bilja te različitim aktivnostima kojima su stjecale nova znanja i vještine o navedenim temama.

Nova znanja primijeniti će se u nastavi kako bi se učenici osvijestili koliko oni sami mogu doprinijeti očuvanju okoliša te prepoznati važnosti očuvanja prirode, razvrstavanja otpada, recikliranja i sl., u poučavanju i razvoju životnih vještina (razvoja kreativnosti, suradnje, komunikacije...) te aktivne nastave na otvorenom u predmetnoj nastavi u sklopu nastavnih sadržaja prirode i biologije i u razrednoj nastavi u sklopu različitih aktivnosti produženog boravka.

Iznimno je važno nove generacije učenika dodatno educirati o temama klimatskih promjena, životu u skladu s prirodom te zdravom životu.

Tekst:

Vesna Ovničević, nastavnica prirode i biologije

Slađana Murković, učiteljica razredne nastave






0 views0 comments

Comments


bottom of page