top of page
  • Writer's pictureMetoda 3IKT

Seminar "Mindfulness for Teachers: a Hands-on Approach"

Školska pedagoginja, sudionica Erasmus projekta Ana Vukojević od 2. do 8. srpnja 2023. godine sudjelovala je na Erasmus seminaru Mindfulness for Teachers: a Hands-on Approach koji se održao u Budimpešti.

Ovaj je seminar bio izvrsna nadogradnja i praktična dopuna prethodnom seminaru. . Glavna područja koje je seminar obrađivao bili su: suvremene strategije učenja, upravljanje stresom te mindfulness, odnosno metode pune svjesnosti.

Ova je mobilnost financirana sredstvima EU Erasmus+.


Za razliku od prvog, koji je bio održan na području Budima, ovaj je seminar održan u centru Pešte. Vodila ga je ravnateljica i voditeljica studija Converzuma, velikog centra za jezike i obuku u Budimpešti, Zsuzsanna Tölgyesi.


Na seminaru je sudjelovalo 19 sudionika iz sljedećih zemalja: Italije, Španjolske, Portugala, Njemačke, Češke, Velike Britanije, Le Tampona – francuske kolonije u Indijskom oceanu te Hrvatske.


Na seminaru se dobio detaljan uvid u brojne alate za mindfulness praksu. Sudionici su se upoznali s različitim tehnikama disanja (primjerice Bambus disanje ili disanje po bojama), različitim sastavnicama mindfulnessa kao što su prihvaćanje bez osuđivanja, početnički um, zahvalnost, meditacija, velikodušnost, temeljne vrijednosti, znatiželja, samosvjesnost, emocije, fokusiranje na osjetila, ljubaznost, nježnost prema samima sebi itd. Usvojile su se tehnike nošenja sa stresom koji utječe na naše misli, emocije i tijelo te nove tehnike za rad s učenicima u svrhu vježbanja emocionalne kontrole, samokontrole i osnaživanja pojedinaca za prevladavanje svakodnevnog stresa te uspješnije učenje.


Sudionicu se posebno dojmio odlazak u obližnji veliki prekrasni park u kojem su radili vježbe meditacije hodanja i gledanja u nebo pa stečena znanja i metode planira primijeniti u svom radu s učenicima na satima razrednika u prirodi, odnosno učionici na otvorenom kao i s učiteljima na mindfulness radionicama.

Usvojene vještine na seminarima doprinijet će ostvarivanju projektnih ciljeva kroz holistički pristup razvoja učenika i njihove dobrobiti, blagostanja i sreće. Mindfulness aktivnostima unutar pozitivnog obrazovanja, učenike će se poticati na samoregulaciju misli i ponašanja i korištenje tehnika opuštanja i nošenja sa stresom što će utjecati na osnaživanje njihova osobnog razvoja i jačanje njihova mentalnog zdravlja.


U radu s učenicima planiraju se primijeniti nove tehnike tako da će učenici nakon provedenih radionica izraditi videoprezentacije o mindfulness aktivnostima koristeći različite web alate.


Sudionici je ova mobilnost donijela pregršt pozitivnih emocija, novih ideja, spoznaja, vještina i znanja te su joj uz profesionalni, omogućile i osobni rast i razvoj.


0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page