Mobilnosti- seminari u inozemstvu

dribbble_logo_-_creative_mobile_apps-removebg-preview.png

„The Flipped Classroom Approach“
Online, 29.8. 2021.

Pedagoginja Ana Vukojević, sudionica Projekta Erasmus+/KA1 Kreativna integracija IKT u obrazovanju: Metoda 3IKT pohađala je 29. 8. 2021. online seminar The Flipped Classroom Approach (Pristup Obrnute učionice) u organizaciji Europass Teacher Academy.

Sudionici seminara su upoznali metodički postupak Obrnute učionice, načine planiranja, stvaranja i primjene istog u nastavi kroz praktične materijale te primjere koji razvijaju IKT vještine. Virtualni seminar se sastojao od 5 modula. U prvom modulu govorilo se o teoriji i definiciji Obrnute učionice odgovarajući na pitanja: Što je obrnuta učionica?, Kako je nastala? Na kojim načelima se temelji?, Koje su prednosti i nedostaci takvog pristupa?. U drugom se modulu govorilo o aktivnostima i zadaćama koje učenici trebaju napraviti kod kuće primjenjujući postupak Obrnute Online, 29.8. 2021.učionice. Dale su se smjernice o IKT alatima, obrazovnim video zapisima i video lekcijama te o tome kako riješiti najčešće probleme. U trećem modulu govorilo se o upravljanju drugim dijelom Obrnute učionice, odnosno o praktičnim aktivnostima koje se provode na satu u razredu. Četvrti modul je predstavio svojevrsni vodič za planiranje i stvaranje Obrnute učionice, dok su se u posljednjem, petom modulu, prezentirali zanimljivi alternativi „klasični“ oblici Obrnute učionice. Na seminaru je naglasak stavljen na web alate Screencast-O-Matic i Edpuzzle koji služe za snimanje i stvaranje interaktivnih video lekcija.

Tijekom ovog virtualnog seminara sudionici su aktivno sudjelovali i razmjenjivali iskustva na forumima.

Slika100.jpg
Slika200.jpg

„Teach with a Twist! Motivate your students with Creative Teaching Strategies“ 
Barcelona, 23. - 28. 8. 2021.

U sklopu Projekta Erasmus+/KA1 Kreativna prezentacija IKT u obrazovanju: Metoda 3IKT sudionica i voditeljica projekta Irena Bando bila je na seminaru Teach with a Twist! Motivate your students with Creative Teaching Strategies.


Seminar se temeljio na važnosti istraživačkog učenja te naglasio sljedeće značajke: integriranje kreativnog mišljenja i rješavanja problema u proces učenja; usmjerenost na učenike s ciljem poticanja učeničkog angažmana i motivacije; efikasna integracija kreativnih digitalnih alata u učenje i poučavanje.


Proučavala se važnost motivacije učenika za učenje (povezivanje sa svakodnevnim životom i njihovim potrebama) te predložila primjena PERMA modela (Seligman). Govorilo se o kreativnosti i stvaralaštvu te o 5 važnih dimenzija kreativnosti (originalnost, fleksibilnost, elaboracija, sinteza, umjetnička vrijednost). Ponudile su se mnoge tehnike za vježbanje vizualnog razmišljanja, kao npr. tehnika WGITP (What's going in this pictures?) ili ZOOM tehnika. Isticala se važnost dugotrajnog zapamćivanja (LTP -  Long-term potentiation) koja se može vježbati metodom 3+2 (Kelly, Whatson).


Koristilo se mnoštvo korisnih web alata za korištenje u nastavi: Edpuzzle( za kreiranje i rekreiranje obrazovnih digitalnih sadržaja); Canva (za prezentacije ), Book creator (za e-knjige); Kahoot (za kvizove), Story Jumper (za stripove), Coogle (umne mape), Google Slides itd.


Kulturološki dio sastojao se od istraživanja znamenitosti Barcelone pa se posjetila crkva la Sagrada Familia, Casa Mila, Park Guell, izložba Pabla Piccassa…

222.png
Slika1.png
IMG_20210828_120515.jpg

„There Is an App for That! Exploring the Best Apps for Teaching and Student Learning“
Barcelona, 23. - 28. 8. 2021.

Anamarija Buzgo, učiteljica informatike u razrednoj nastavi OŠ Jagode Truhelke sudjelovala je na seminaru „There Is an App for That! Exploring the Best Apps for Teaching and Student Learning“, koji se održao od 23. do 28. kolovoza 2021. u Barceloni, a organiziran je u sklopu Erasmus+ projekta (KA1) koji se provodi u školi.

Naglašavajući potrebe uvođenja tehnologije u nastavu kako bi osuvremenili pristup i više zainteresirali učenike, prvo je razrađen SAMR model. On omogućuje učiteljima nadograđivati svoju razinu upotrebe tehnologije kako bi, što je češće moguće, došli do završne razine „R“ kada od početnog pojedinačnog zadatka na papiru dobiju gotov projekt u digitalnom obliku u kojem je sudjelovao i učitelj i cijeli razred.

Polaznici su potom upoznali različite aplikacije za kreiranje sadržaja (Thinglink, Book Creator, Adobe Spark), aplikacije za učenje i praćenje napretka kroz kvizove (Edpuzzle, Socrative, Plickers, Peardeck), aplikaciju za suradnju (Goosechase Edu) te aplikaciju za komunikaciju (Flipgrid). Nakon svakog teorijskog upoznavanja pojedine aplikacije uslijedila je i praktična vježba izrade vlastitog sadržaja na pojedinim aplikacijama. Posljednji dio tečaja bio je prilika upoznati se s opasnostima na internetu i raznim materijalima dostupnim na internetu koji nam mogu pomoći u poučavanju istog. Tečaj je završen prezentacijom naučenog u nekoj od spomenutih aplikacija.

Slobodno vrijeme iskorišteno je za upoznavanje raznih znamenitosti Barcelone. Posjetili smo stadion Camp Nou, katedralu, popularne plaže, crkvu la Sagrada Familia, Casa Mila, gradsku četvrt Gracia te akvarij.

IMG_20210827_182257.jpg
stylized-sign-lightbulb-logotype-new-idea-vector-19800046-removebg-preview.png

Više na linku!

Europass App for That August 23 Group Photo (1).JPG

“Super teachers of 21st century”

Paris, 9-13.III. 2020.

U sklopu KA1 projekta "Kreativna integracija IKT u obrazovanju: Metoda 3IKT" djelatnica OŠ Jagode Truhelke školska knjižničarka Irena Bando pohađala je seminar Super teachers of 21st century. Seminar  se održavao u Parizu u Francuskoj od 9. do 13. ožujka 2020.

Seminar je obuhvaćao razne tehnike  i metode koje utječu na motivaciju za učenje i uključivanje u školske aktivnosti, povećavanje digitalnih kompetencija potrebnih za obrazovanje i integriranje učitelja u proces cjeloživotnog učenja. Kombinirale su se aktivnosti umjetničkog i znanstvenog područja te njihova međusobna integracija. Učilo se o pedagoškim metodama i pozitivnim stranama tih metoda naglašavajući važnost interaktivnosti tih metoda.

Prije odlaska na seminar svi su sudionici ispunili detaljan upitnik o njihovim dosadašnjim edukacijskim iskustvima kako bi se naznačila njihova razina pedagoško-edukacijskog znanja.Također su trebali pripremiti prezentaciju koja će prikazati njihove dosadašnje metode podučavanja.

Prva se radionica sastojala od aktivnosti upoznavanja i prezentiranja svojih iskustava i metoda rada. Na slijedećim radionicama uspoređivali su se tradicionalni modeli sa suvremenim metodama poučavanja te se naglasila važnost povećanja digitalnih kompetencija nastavnika, kako bi mogli biti mentori i vođe učenicima. Ovdje se istaknula važnost cjeloživotnog učenja, odnosno kontinuiranog procesa učenja " učiti kako treba učiti".

U drugom ciklusu radionica naglašavala se važnost obrazovne tehnologije s osnovnim principima STEM-a i primjenjivim aplikacijama. Primjenjivali su se alati: Kahoot, Mentimeter, Plickers, Getting Loopy, Powtoon, Canva itd..

cerifikat-1.jpg

„The Best Social Media and Web Solutions for your Classroom“
Niza, 10.-15. VIII. 2020.

Vedrana Čerina, učiteljica Engleskog jezika u OŠ Jagode Truhelke, je od 10. do 15. kolovoza 2020. sudjelovala u seminaru „The Best Social Media and Web Solutions for your Classroom“. Seminar se odvijao u Nici (Francuska), a djelatnica naše škola ga je pohađala u sklopu Erasmus+ projekta (KA1) kojeg škola trenutno provodi.


Nakon iskustva s provođenjem nastave na daljinu u prošloj školskoj godini, svjesni smo više no ikada potrebe za uključivanjem društvenih mreža i digitalnih alata u nastavni proces, što je upravo bila tema seminara u Nici.

Sudionicima su predstavljeni brojni digitalni alati pomoću kojih je moguće izrađivati, organizirati i dijeliti nastavne materijale, motivirati učenike za učenje, te provjeriti razinu ostvarenosti planiranih ishoda (Symbaloo, Padlet,
Trello, Edmodo, Kahoot, Quizziz, Quizlet, Plickers, Quizzalize, itd.).

 

Digitalna građanska prava učenika te njihova sigurnost prilikom korištenja interneta su se također nametnule kao važne teme.


Među sudionicima bili su učitelji, stručni suradnici i ravnatelji iz različitih europskih zemalja.


Tijekom šest dana trajanja seminara imali su priliku razmijeniti primjere uspješnih praksi svojih škola, ali i obrazovnih sustava svojih zemalja, te učiti na taj način i jedni od drugih.

'Digtal media: the classroom of the future' Barcelona, 31.8- 6.9. 2020.

Vedran Čerina, učitelj povijesti OŠ Jagode Truhelke sudjelovao je na seminaru „Digtal media: the classroom of the future“. Seminar se održavao od 31. 8 do 6. 9. 2020. u Barceloni, a organiziran je u sklopu Erasmus+ projekta (KA1) kojeg škola trenutno provodi.

Kako je suvremeni svijet i život sve više oblikovan tehnologijom, tako je tema seminara bila praktična uporaba različitih aplikacija u obrazovne svrhe. Naglasak je bio na zanimljivim aplikacijama i platforma i na mogućnostima njihovog implementiranja u nastavni proces u svrhu poboljšanja komunikacije s učenicima i njihove motivacije kroz upravljanje razredom, video lekcije, kvizove (Edmodo, Sutori, Animooto, Miro, Edpuzzle, Canva, Podbean, Symbaloo…)…

Nakon teorijskog upoznavanja aplikacijama slijedila je praktična primjena stečenih znanja na konkretnim zadacima. Također se bavilo potencijalnim izazovima i opasnostima rada u digitalnom okruženju (cyberubllying i ovisnosti o tehnologiji te nužnosti odgovornog i sigurnog korištenja interneta i tehnologije).

Slobodno vrijeme je iskorišteno za upoznavanje kulturnih bogatstava Barcelone –Sagrada Familia, Casa Batllo, gradska četvrt Gracia još mnogih drugih.