top of page
  • Writer's pictureMetoda 3IKT

7. dan - Projekt Čitanje ne poznaje granice i Bled, vožnja pletnom

Predzadnji dana mobilnosti bio je posvećen susretu dviju partnerskih škola (naše i slovenske) koje u posljednjih nekoliko mjeseci sudjeluju u zajedničkom nacionalnom projektu Čitanje ne poznaje granice. Učenici iz Slovenije su predstavili roman Domaća zadaća, djelo hrvatskog autora Ivana Kušana.

Naši su učenici odabrali slovensku književnicu Elu Peroci, njezinu zbirku Priče za laku noć, a priču Maca papučarica( Muca copatarica) te je vrlo kreativno dramatizirali na slovenskom jeziku. Tako smo na kreativan, maštovit, zanimljiv i originalan način pokazali kako čitanje doista ne poznaje granice.


Nakon toga, uslijedio je kviz gdje su se učenici natjecali u mješovitim skupinama učenika iz Slovenije i Hrvatske. Kviz je sadržavao pitanja o poznavanju partnerskih škola iz Slovenije i Hrvatske te o specifičnostima obje zemlje.


Po završetku svih aktivnosti u školi uslijedila je dodjela priznanja o sudjelovanju na mobilnosti i vrlo emotivno opraštanje uz zajedničko pjevanje slovenske pjesme En svet te hrvatske pjesme Ruža Hrvatska.


Naši su učenici učenicima iz slovenske škole poklonili prigodne poklone- licitarska srca te ručno izrađene uskršnje košarice od papira ispunjene čokoladnim jajima.

U poslijepodnevnim satima sudionici su se uputili u grad Bled gdje su učenici degustirali poznate „bledske krempite“, a posebno je bilo zanimljivo što ih je poslužio robot - konobar.


Do Bledskog otoka išlo se pletnom-tradicionalnim drvenim čamcem koje voze (veslaju) pletari, osobe iz tradicionalnih porodica koji se stotinama godina bave prijevozom pletne.

Na otoku su se popeli uz 99 stepenica te posjetili Crkvu Marijina Uznesenja u kojoj su učenici pojedinačno zvonili „zvonom želja“, kako bi im ono ispunilo tajnu želju koju su u tom trenutku poželjeli.

Također su se popeli na 54 metra visok zvonik s kojeg se pruža prekrasan pogled na Bled.


5 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page